Kategorier
Augmented og virtual reality i museums- og kulturarvsformidling Digital formidling Formidling i landskabet

Solens magt – et digitalt formidlingstiltag der fremhæver landskab og kulturarv

Solvognen er nok et af de mest kendte oldtidsfund fra Danmark. Stykker af denne meget fine vogn blev fundet i 1902 i Trundholm Mose i Odsherred. Vognen stammer fra ældre bronzealder, for ca. 3.5000 år siden, og har haft en betydelig rolle i datidens trosforestillinger. Trosforestillinger der kar kredset omkring solen som livgivende magt.

Vores hovedperson i spillet i Trundholm Mose er Pil. Her hjælper hun til ved et solritual.

Sidste år startede vi arbejdet med at udvikle en ny digital formidling af Solvognen fra Trundholm Mose. Mosen er ligenu (september 2020) ved at blive gjort mere tilgængelig for gæster. Før var der en trampesti og en lille mindesten på det sted, hvor solvognen blev fundet i 1902, men snart indvies et helt nyt stiforløb med markeringer i landskabet, der skal fremhæve bronzealderen, solvognen og Odsherred.

En af de nye markeringer i landskabet i Trundholm Mose. Relieffet på jernvæggen illustrerer bronzealderens trosforestillinger. Vores spil spilles på smartphone langs hele den nye sti der går omkring mosen. Stien kan ses foran relieffet.

I forbindelse med den øgede tilgængelighed åbner vi derfor det nye spil i Tidslommen: Solens magt. Hvis du har fulgt med i de tidligere indlæg her på siden har du læst om de spil, vi allerede har udgivet: Ofringen i Tyrs Sø, Kongens ven og Sørøverne kommer! sammen med de mange andre digitale formidlingstiltag, vi har åbnet over det meste af midt- og vestsjælland i Tidslommen.

Den tidsrejsende, en augmented reality figur som er gennemgående i alle kapitler i spillet, gør sig her klar til at rejse tilbage til nutiden. I baggrunden ses dele af de nye markeringer af solvognens fundsted i Trundholm Mose i Odsherred.

Jeg ledte arbejdet med spillet og har kunnet trække på kollegaer fra min arbejdsplads, Museum Vestsjælland, ligesom Geopark Odsherred og hele Istidsruten-projektet har bidraget med fagviden. Endelig har vi allieret os med en række dygtige udviklere, grafikere og lydfolk til at skabe det helt rigtige gameplay og game design.

Samme jernvæg med relief som på fotografiet ovenfor. Her set fra gangbroen ved siden af solvognens fundsted.

Selvfølgelig skal det nye spil, Solens magt, i Trundholm Mose stadig være en overraskelse til åbningen af mosen, men et lille sneak peek kan du alligvel få her [Spillet er åbent og tilgængeligt i Tidslommen nu].

Marken skal høstes. Dette er et screenshot fra et af de minigames der er en del af oplevelsen med Tidslommen i Trundholm Mose. Marken og seglet fremstår i et augmented reality overlay, der projiceres over det ægte landskab i mosen ved Solvognens fundsted. Alt live i spillet i Tidslommen på smartphone. I baggrunden ses de nye landskabsmarkeringer i Trundholm Mose.
Stumper af solskiven fra Solvognen som de optræder i spillet. Som i de tidligere udgivede spil i Tidslommen er man igen rejst tilbage i tiden for at hjælpe til. Denne gang til bronzealderen hvor man skal hjælpe med høste. Men som i mange fortællinger går noget galt – og kun du, spilleren, kan redde dagen.
Dette er et screenshot fra vores første betaudgave af Solens magt i Tidslommen, som vi testede sidste år. Vores tidsrejsende guidefigur, iklædt bronzealdertøj inspireret af egtvedpigen, tager spilleren med tilbage i tiden.

// Jonas Abkjær Andersen